reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

TOP 10 hráčů českého showbyznysu na “odstřel” v roce 2014

Borovan.cz již podruhé sestavil žebříček TOP 10 velkých hráčů českého showbyznysu, jejichž pozice bude letos nejvíce ohrožena. Procenta vyjadřují míru pravděpodobnosti odvolání, odchodu či přesunu na jiný post. Předpověď žebříčku na rok 2013 se vyplnila na 60 procent, viz odkaz dole. 

1. Libuše Šmuclerová, ředitelka Ringier Axel Springer CZ. 75 procent. Přestože Šmuclerová je nejvýkonnější šéfkou tuzemského vydavatelství (posuzováno podle výsledků firmy), noví majitelé vydavatelství, miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, mají poněkud jiné plány a v kapse dokonce již konkrétní jméno, které by mohlo Šmuclerovou zanedlouho nahradit.

foto: telefonica2. Luis Malvido, šéf Telefóniky Petra Kellnera. 69 procent. Po dokončení několikaměsíční restrukturalizace a přechodu operátora do rukou PPF si nejbohatší Čech dosadí do čela loňské obří akvizice svého člověka.

 

foto: centrum holdings3. Andreas Demuth, výkonný ředitel Centrum Holdings. 68 procent. Centrum Holdings jako samostatná firma zanikne v polovině letošního roku. Pak již Zdeněk Bakala nebude mít žádný důvod držet si velmi drahého manažera, který poslední roky vedl CH k hlubokým, desetimilionovým ztrátám. 

 

foto: sanoma4. Agnieszka Dolezych, ředitelka Sanoma Media. 65 procent. Po převedení ztrátové Sanomy pod konkurenční Astrosat (Vltava-Labe-Press) již nebude pro polskou manažerku ve vydavatelství místo.

 

 

foto: čt5. Karel Burian, ředitel brněnského studia České televize. 60 procent. Ředitel ČT Petr Dvořák překvapivě prodloužil Burianův mandát do poloviny roku 2014. Na stavbu nového studia v Brně s rozpočtem mnoha desítek milionů korun, která snad letos konečně začne, by ale chtěl mít "vlastního" manažera. Hodně však záleží na pevnosti/typu dohod brněnských hráčů.

 

foto: londa6. Jiří Hrabák, ředitel rádia Impuls. 54 procent. Andrej Babiš si počká na schválení akvizice Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a antimonopolní úřadem a včlení nejposlouchanější stanici do již existující manažerské struktury Mafry. A to i přesto, že se Hrabák může pochlubit velmi úspěšnou kariérou rozhlasového manažera.

 

zdeněk šámal 1327. Zdeněk Šámal, ředitel zpravodajství České televize. 52 procent. Loňské pnutí, neklid a rozepře ve zpravodajství pořádně rozkomíhaly Šámalovu pozici. V případě dalších kauz, byť uměle vytvořených, nebude šéf Kavek Petr Dvořák váhat Šámala obětovat pro udržení vlastního postavení.

 

petr dvořák 5328. Petr Dvořák, ředitel České televize. 50 procent. Dvořákovu pozici začala na podzim 2013 ostřelovat část politicko-kulturní scény a někteří zaměstnanci ČT. Stejný Molotovův koktejl zažehl mocenský převrat na Kavčích horách v roce 2000. Hlavní nebezpečí na Dvořáka ale číhá jinde: již za pár týdnů se bude významně měnit složení Rady ČT. Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš mají unikátní šanci vyslat do čela ČT nového člověka, který bude lépe odpovídat změněné politické mapě České republiky. Mimochodem, případný Dvořákův odchod bude velmi pravděpodobně znamenat konec pro současného finančního a programového ředitele ČT.

peter duhan 1729. Peter Duhan, šéf Českého rozhlasu. 35 procent. To samé v bledě modrém jako u Petra Dvořáka. Nadcházející obměna Rady Českého rozhlasu ale nebude tak rozsáhlá, navíc Duhan jako šikovný zákulisní hráč s dobrými kontakty v ČSSD má vyšší šanci si ředitelský post uhájit než Petr Dvořák.

 

martin palán bontonfilm 3210. Martin Palán, ředitel Bontonfilmu. 20 procent. Spolušéf mateřské CME Christoph Mainusch již na podzim 2013 prohlásil, že se firma bude chtít zbavit všech netelevizních aktiv. Navíc Time Warner má nyní v Česku dva filmové distributory - kromě Bontonfilmu i Warner Bros. Entertainment. Míra prodeje či fúze obou společnosti je velmi vysoká.