reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Heřmánkův divadelní byznys se bude muset uskromnit

08:43, 28. 1. 2014
Muzikály/divadlo Aleš Borovan

Divadelní byznysmen Karel Heřmánek stojí před nepříjemným problémem. Grantová komise hlavního města Prahy Heřmánkovu Divadlu bez zábradlí (DBZ) na rozdíl od předchozích období odmítla udělit granty na letošní rok a na období 2015 až 2018.

Heřmánek žádal pro rok 2014 částku 12,5 milionu korun, která tvoří 32 procent celkového rozpočtu na letošní rok (39,5 milionu). Divadlo chce letos odehrát 280 představení a představí dvě premiéry (jedna, hra Jistě, pane premiére!, proběhla 27. ledna). Podobné částky žádal v rámci víceletého grantu i pro následující roky až do roku 2018.

Podle názoru komise ale "dramaturgický plán divadla neslibuje ani v nové sezóně nic převratně nového... Divadlo založené na podnikatelském záměru, nemůže dlouhodobě spoléhat na podporu z veřejných zdrojů." Divadlo, sídlící v pražském paláci Adria (Karel Heřmánek jej vlastní napůl s Hanou Heřmánkovou), uvádí, že jeho soběstačnost je cca 68 procent. Firma v roce 2010 získala podporu od magistrátu ve výši 7,45 milionu, v roce 2011 pak 8,6 milionu, o rok později 3,8 milionu a loni 1,85 milionu. Za poslední čtyři roky tak z veřejných zdrojů dostala skoro 22 milionů korun.

Jediným projektem, ve kterém byla žádost DBZ úspěšná, je nový ročník festivalu Slovenské divadlo v Praze. Na jeho pořádání divadlo získalo 0,9 milionu z deklarovaného rozpočtu 2,4 milionu korun. Na zalepení předpokládané provozní díry letos a v následujících letech bude muset Heřmánek žádat podporu u dalších institucí nebo získat velkého sponzora nebo ještě pravděpodobněji poněkud revidovat dramaturgický plán. Za posledních deset let Heřmánkovo soukromé divadlo dosáhlo kumulované ztráty 2,7 milionu korun.