reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

V Česku a na Slovensku může vzniknout nový knižní obr s miliardovými obraty

14:50, 11. 2. 2014
Knihy Aleš Borovan

Skupina manažerů, propojená s finanční skupinou J&T, je na nejlepší cestě vytvořit na území bývalé česko-slovenské federace obřího knižního hegemona, který by ovládal velkou část nakladatelského trhu i knižního velkoobchodu a maloobchodu.

Největšího českého knižního hráče Euromedia Group má od německého Bertelmannu během následujících týdnů koupit společnost Arraviet, kterou vlastní slovenský podnikatel Igor Mrva. Ten je současně jednatelem největší slovenské knihkupecké sítě Panta Rhei, druhým jednatelem je většinový majitel (57 procent) Ladislav Bödök. Panta Rhei od roku 2010 spoluvlastní největší český knižní řetězec, skupinu Neoluxor, která zahrnuje Neoluxor, Neopalladium a Neoluxor books.

Euromedia Group kromě nakladatelských značek Knižní klub, Odeon, Ikar a Universum vlastní rovněž knižní velkoobchod Euromedia - knižní distribuce. Spolu s maloobchodní skupinou Neoluxor by vytvořil konglomerát, jehož obrat jenom v Česku by se pohyboval okolo dvou miliard korun. Samotná Euromedia Group v roce 2011 dosáhla tržeb 1158 milionů korun.