reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Warner Music/Parlophone v Česku klesly běžné tržby o 15 procent

13:35, 1. 4. 2014
Hudba Aleš Borovan

Jedna z největších hudebních firem v Česku Warner Music Czech Republic (dříve Parlophone, dříve EMI) zažila nejslabší rok od přelomu 90. let.

Během fiskálního roku 2012/2013 (končí v březnu, v daném období společnost nesla jméno Parlophone) jí spadly provozní výnosy až na 77 milionů korun, což v meziročním srovnání představuje pokles o 15 procent. Při zahrnutí všech výnosů by pokles byl o mnoho výraznější - firma o rok dříve z prodejů cenných papírů a podílů plus z výnosů z těchto podílů vyinkasovala celkem 109 milionů korun. Zisk ve fiskálním roce 2012/2013 spadl ze 103 milionů na 3,4 milionů korun.

Velká část poklesu výkonu jde mimo kompetenci managementu pod vedením Vladimíra Kočandrleho (na fotce vpravo). V uvedeném období došlo k několika obřím transakcím, během kterých globální Universal Music pohltil konkurenční EMI a na příkaz EU se musel zbavit části hudebního byznysu pohlcené firmy - jednalo se o labely Mute, Parlophone, Sanctuary atd. a vybrané evropské pobočky EMI. Některé z těchto jednotek v únoru 2013 koupila Warner Music, která následně v Česku obnovila provoz firmy pod svým brandem. V české dceřince tak ve sledovaných měsících došlo k přesunu velkých bloků repertoáru. Porovnatelná čísla tedy dá až fiskální rok 2013/2014.