reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Řetězec multiplexů Cinema City již není ve frcu, majitel splatil úvěr

10:43, 4. 4. 2014
Film Aleš Borovan

Největší tuzemský řetězec multikin Cinema City (CC) již není v zástavě zahraničních bank, majitel Global City Holdings (dříve Cinema City International) splatil příslušné úvěry.

Český CC, stejně jako sesterské řetězce v Polsku, Maďarsku, Rumunsku nebo Slovensku, byl od března 2013 ve frcu bankovního konsorcia ING Bank, HSBC Bank Plc, Bank Zachodni WBK a ING Bank Slaski. Majitel Cinema City ručil za závazky až do výše 306 milionů eur (v tehdejším přepočtu cca 7,65 miliardy korun) a 467 milionů polských zlotých (2,89 miliardy korun). Ještě předtím byl český Cinema City v zástavě České spořitelny.

Je velmi pravděpodobné, že poskytnuté zahraniční úvěry souvisí s nedávnou změnou vlastníka. Tuzemská multikina CC (13 multiplexů) v lednu letošního roku spolu s celým kinobyznysem Cinema City International přešla pod britský řetězec Cineworld, zalistovaný na londýnské burze. Objem transakce byl stanoven na 503 milionů britských liber (cca 16,7 miliardy korun). Z toho 272 milionů liber a 40 milionů eur bylo zaplaceno v hotovosti. Mateřská Cinema City (CC), vlastněná izraelskou rodinou Greidingerů, dostala 24,9 procenta v rozšířeném Cineworldu, čímž se stala jedním z největších akcionářů. Součástí transakce bylo i splacení všech dluhů kin Cinema City ve výši 130 milionů eur.