reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmový fond začal porcovat vládní injekci 300 milionů korun

11:43, 24. 7. 2014
Televize Film Aleš Borovan

Filmový fond začal pomalu porcovat částku 300 milionů korun, kterou mu v uplynulých dnech dodatečně přiklepla vláda Bohuslava Sobotky. Z celkového počtu cca 80 zájemců se peníze reálně rozdělí mezi přibližně dvě desítky televizních a filmových projektů.

To vyplývá z několika omezujících podmínek, obsahujících usnesení vlády. Peníze jsou určeny pro producenty, kteří přihlásili nové projekty do registračního seznamu letos na počátku roku, plus pro pár výjimek (registraci získaly již dříve, ale vzhledem k nenadálým okolnostem bylo přerušeno natáčení). Dalším sítem se stala evidence, jejíž deadline vypršela v těchto dnech. Podle informací Borovan.cz potřebné dokumenty k evidenci dodalo na 70 žadatelů o filmovou pobídku.

Jednou z nejdůležitějších podmínek fondu pro rozdělení tří stovek milionů je nutnost dokončení výroby a podání finální žádosti o pobídku do 28. února 2015. Tu na základě dostupných informací a plánů produkčních firem reálně stihne/splní asi 20 subjektů. Ty by měly obdržet vratky ve výši 20 procent uznatelných nákladů projektů. Jak jsme již dříve psali, v Česku se letos začala točit kupříkladu dánská zakázka Dina, dcera jasnovidky nebo čínský romantický film Jen my víme, kde. Na dodatečné peníze ve fondu by si měly sáhnout i filmy Jana Prušinovského Kobry a Užovky (foto) nebo Vybíjená Petra Nikolaeva

Filmový fond letos rozděloval na pobídky již jednu částku 500 milionů korun. Podle předběžných propočtů by filmové pobídky měly letos do českých ateliérů a exteriérů přilákat zahraniční investice okolo pěti miliard korun.