reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nejtvrdší letošní oříšek pro právníky velkých televizí: TV4you

Šéf nováckých právníků Štěpán Peichl a jeho kolegové na Primě či v České televize budou muset pořádně napnout síly, aby vyřešili velkou letošní výzvu: službu TV4you, která chce přenášet televizní signál do mobilních zařízení (tablet, PC, smartphone, smart watch) všude tam, kde je internet. Tento typ služeb televize obecně považují za protiprávní a tvrdě proti nim bojují. O novince jsme předplatitele informovali již v polovině srpna.

Bývalý ředitel ČT Jiří Balvín, ideový otec projektu Martin Hruška (foto) a investor Miroslav Řiháček, kteří za službou TV4you stojí, však vytvořili zajímavý konstrukt, který nepůjde jen tak snadno právnicky rozstřelit. Především ji zaštítili stejnojmenným zapsaným spolkem, který v souladu s občanským zákoníkem nemá za cíl vytvářet zisk a který veškeré peníze bude vkládat "do vlastního rozvoje".

TV4you je spolkem "osobností, které si kladou za cíl zajistit obyvatelům přístup k informacím, především pomocí mobilních technologií", ba co víc "usnadnit handicapovaným obyvatelům přístup k informacím, vzdělávání a napomoci tak jejich zařazení do plnohodnotného života". Lišácký manévr. Ve spolku má Balvín podíl 20 procent, Hruška 40 procent a Řiháček rovněž 40 procent.

Základem služby je takzvaný personální streaming. Každému, kdo je koncesionář nebo se dívá na Novu, Primu nebo Óčko, TV4You umožní ten samý signál přenést do jeho tabletu či smartphonu. Do služby bude zahrnut i time shift, který umožní sledovat pořady 24 hodin nazpět. Obchodním modelem služby (která sama bude zdarma) je prodej reklamy na hlavním panelu TV4You, který bude zajišťovat atmedia. Ostrý start TV4you, která nabídne vysílání cca 13 programů včetně TV Barrandov nebo Óčka (stav k počátku října), je naplánován na leden 2015.

Podle televizních stanic se však bude jednat o redistribuci signálu, za které by příslušná provozní firma měla platit a který by neměla provozovat bez smlouvy s TV stanicemi. Do věci se vloží i vlastníci práv (velká filmová studia atd.), kteří za podobné služby vždy tvrdě požadují extra peníze. Kromě televizí leze TV4you do zelí i Kellnerově O2 Czech Republic, která v květnu spustila podobnou službu O2 TV Go.