reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Hunger Games si jedou do Česka pro další miliony

14:54, 21. 11. 2014
Film Aleš Borovan

Třetí díl jedné z největších mašin na peníze na filmovém trhu v těchto letech vstupuje do kin. Od snímku Hunger Games: Síla vzdoru 1. část si studio Lionsgate, filmoví distributoři i prodejci merchandisingu slibují nadprůměrné výnosy a zisky. Předchozí dva filmy Hunger Games (2012) a Hunger Games: Vražedná pomsta (2013) v kinosálech po celém světě vydělaly celkem 1,556 miliardy dolarů.

Z toho většina - 832 milionů dolarů - pochází z peněženek diváků ve Spojených státech. Oba filmy měly skvělé premiérové víkendy - 153 milionů a 158 milionů dolarů. Další stovky milionů dolarů pak přidaly prodeje DVD, Blu-ray, knížek a dalšího merchandisingu. 

V Česku první film Hunger Games utržil v kinech přes 10 milionů korun. Pokračování Vražedná pomsta pak tržby zdvojnásobilo na více než 20 milionů korun za prodej lístků, návštěvnost se pohybovala okolo 160 tisíc diváků. Minimálně stejný výsledek (distribuce Forum Film CZ) se čeká i od Hunger Games: Síla vzdoru 1. část.

Firmy navázané v Česku na frančízu zároveň na trh vrhají řadu výrobků (některé z nich vyšly již dříve), které budou útočit na peněženky teenagerů a jejich rodičů. Ať již se jedná knihy (Nakladatelství Fragment), DVD a Blu-ray (předchozí dva díly Bontonfilm/Bonton Home Video), soundtracky (Universal Music) nebo trička, náramky, tašky a odznaky. Kolotoč peněz pak vyvrcholí s poslední filmovou částí Hunger Games: Síla vzdoru 2. část, která vstoupí do kin 19. listopadu 2015.