reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmový fond otevírá kasičku s 500 miliony korun

12:42, 14. 1. 2015
Televize Film Aleš Borovan

Začíná jedna z nejoblíbenějších zábav českých filmových produkcí - postavit se do fronty na takzvané filmové vratky. Filmový fond, který rozděluje veřejné peníze na podporu výroby filmů a televizních seriálů, nyní vyhlásil výzvu pro rok 2015. Žádost o registrace je možné podávat do 30. ledna.

V pokladně je pro letošní rok 500 milionů korun. Je velmi pravděpodobné, že z rezerv vláda doklepne fondu ještě 300 milionů. Fond zájemcům, kteří projdou kulturním testem a registrací, vrací část již utracených prostředků ve výši 20 a 10 procent z určité kategorie uznatelných nákladů. Systém je určen primárně k přilákání velkých filmových a televizních projektů ze zahraničí do českých ateliérů, interierů a exteriérů. O registraci se bude rozhodovat na počátku února, o evidenci pak do poloviny března.

Vzhledem k převisu poptávky a omezeném objemu disponibilních prostředků docházelo v předchozích letech k faktickému přídělu pouze cca 7 procent z uznatelných nákladů v daném roce. To pro část zahraničních produkcí značně snižovalo konkurenceschopnost České republiky mezi ostatními zeměmi. Kupříkladu v Maďarsku dostávají produkce na ruku 25 procent ve formě daňových odpočtů bez omezení v daném roce. Objem maďarské filmové a TV produkce vzrostl v období 2004 až 2013 z 570 milionů korun na 4,89 miliardy (zdroj Czech Film Commission).

Nyní se situace českého filmového fondu zlepšila - jeho příjmy byly zařazeny do střednědobých výhledů, to znamená do roku 2016 by měl mít garantován příděl ze státního rozpočtu ve výši 500 milionů korun ročně. Navrch pak fond přihazuje garanční dopis na hlavičkovém papíře, který producentům garantuje doplacení zbylé částky do 20 procent/10 procent z uznatelných nákladů. V loňském roce se v Česku točily zahraniční filmy jako Unlocked, Emperor nebo Dina, dcera jasnovidky, které v tuzemsku utratily desítky milionů korun.