reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Spor o krácení odpočtu DPH ohrožuje seriál První republika

11:29, 26. 3. 2015
Televize Film Aleš Borovan

Nárok na vratky DPH z výroby seriálu První republika (foto), který koprodukovala Česká televize a Dramedy International, se v uplynulém roce stal předmětem šetření finanční správy. Věc má nyní na starosti Generální finanční ředitelství. Výsledek, který by měl padnout v následujících týdnech, může ovlivnit celou českou produkční branži. 

Aktuálním výsledkem kauzy je pozastavení seriálu ze strany ČT, o práci tak přišlo cca 100 lidí. Finanční úřad zadržuje Dramedy (majitelé Filip Bobiňski a Petr Šizling) vratky DPH a v nejhorším případě by mohl chtít ještě nějakou část DPH doplatit. Objem seriálu První republika se pohyboval nad 100 milionů korun, ve hře tak může být částka něco přes 15 milionů korun. Doplacení takové částky by mohlo Dramedy položit, škody firmě vznikají již pozastavením projektu.

"Finanční správa se na externí producenty snaží přenést náklady, které souvisí výhradně s právy k vysílání ČT a producent je nemůže nijak ovlivnit a kontrolovat. Je to absolutní nesmysl, který by znemožnil vznik stovek filmových, dokumentárních i seriálových projektů, které se ročně v koprodukci s veřejnoprávní televizí vyrábějí," uvedl Bobiňski. 

Ostře sledovaná záležitost souvisí se způsobem účtování u filmových a televizních koprodukcí ČT. Televize není klasickým plátcem DPH, dostává zpět jen malou část DPH. Naopak externí producenti plátci DPH jsou. Finanční správa nyní přišla s novým výkladem, podle kterého je koprodukce sdružením podniků a financí i po skončení výroby audiovizuálního díla. Doposud se mělo za to, že toto sdružení zaniká dokončením díla. Úřad se nyní snaží získat od produkční společnosti DPH, která souvisí s kráceným nárokem na odpočet České televize.

Nový pohled úřadů by mohl zásadním způsobem prodražil výrobu koprodukčních projektů. Pokud by zvítězil nový výklad koprodukcí s Českou televizí ze strany finančních úřadů, může to mít dopad i na další hráče a jejich starší koprodukční projekty. I ti by pak měli zpětně doplatit peníze na DPH. Stejně se to týká i vnitřního fungování Kavčích hor, které by musely přehodnotit fungování kreativních produkčních skupin (přenesení kompletního vývoje látek do skupin atd.).