reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kellnerův operátor O2 Czech Republic se dělí na dvě firmy

11:34, 1. 6. 2015

Přes odpor minoritních akcionářů rozdělila finanční skupina PPF (Petr Kellner) k dnešnímu dni telekomunikačního operátora O2 Czech Republic na dvě firmy - retailového operátora O2 a velkoobchodního správce infrastruktury Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), který spravuje mimo jiné 38 tisíc kilometrů optických kabelů.

Podle majoritního vlastníka by mělo jít o naprosté oddělení obchodního a manažerského vedení a řízení obou společností. Šéfem CETIN je Petr Slováček, u O2 zůstává v čele Tomáš Budník. Dosavadní mluvčí O2 Martin Žabka přechází k CETIN, na původním místě se nyní hledá ředitel komunikace.

CETIN se zaměří na plánování, výstavbu a provozování mobilních sítí, metalických i optických pevných sítí, včetně celoplošné vysokokapacitní sítě datových komunikací pro všechny operátory na trhu. O2 se bude pohybovat v segmentu maloobchodu a poskytování služeb koncovým zákazníkům.

Mezi společností O2 a jejími dceřinými společnostmi (včetně O2 Slovakia) na straně jedné a CETIN a dalšími společnostmi ze skupiny PPF na straně druhé nebudou existovat jakékoliv nadstandardní vztahy. "Zjednodušeně řečeno to znamená, že nastává stav, kdy skupina O2 a skupina CETIN/PPF budou ve vzájemném vztahu ve stejné pozici jako například ke společnostem T-Mobile, Vodafone, Huawei nebo Cisco. Zaměstnance obou firem jsme informovali, že jsou nyní pouze ve vztahu čistě obchodním, který nebude nijak brát v potaz historické vazby," doplnil Budník.

Celkem se z O2 Czech Republic do CETIN přesunula hodnota cca 46,9 miliard korun (ocenění znalce placeného O2). Rozštěpení firmy výrazně zamávalo s kaciemi O2. "Nová" O2 dnes, v první den obchodování, zatím klesla o několik desítek procent. Akcie CETIN na volném neregulovaném trhu oscilují okolo 140 korun za kus.