reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Fond kinematografie dá na výrobu filmů 147 milionů

aktualizováno
18:05, 9. 7. 2015
Film Aleš Borovan

Filmovému fondu se v posledních třech letech daří navyšovat objem peněz, přímo určených na výrobu filmů. V roce 2013 šlo do produkce tuzemských hraných, animovaných nebo dokumentárních snímků 113 milionů, o rok později 126 milionů korun.

V letošním roce pak fond dá na výrobu 147 milionů korun (meziroční nárůst o 17 procent). Naopak kapitola vývoj filmů stagnuje - v roce 2015 v ní je stejně jako loni 16,5 milionu korun. Před dvěma roky to bylo jen 5 milionů korun. Průměrný rozpočet českého filmu se podle údajů filmového fondu pohybuje něco přes 26 milionů korun.

Fond má k dispozici několik zdrojů peněz: pro letošní rok počítá se 150 miliony z poplatků za vysílání reklamy, 40 milionů z prodeje licencí starších českých filmů (čistý příjem), něco přes 10 milionů poplatek z kinematografického představení a 10 milionů za převzaté televizní vysílání (kabeláři a satelitní platformy). Další předpokládaný vývoj viz graf (zdroj: filmový fond).

Právě projednávaná novela audiovizuálního zákona (schválila ji vláda) počítá novým zdroje pro fond - dotací přímo ze státního rozpočtu. Její velikost bude odpovídat součtu peněz z poplatků za reklamu, za převzaté televizní vysílání a z kinematografického představení. Ročně by to mělo dělat 174 milionů až 180 milionů korun. Novela by měla platit od roku 2017.

fond 2