reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Fúzují dva velké on-line obchody s hrami, Xzone.cz a Gameexpres.cz

12:37, 28. 7. 2015

Na českém internetu vzniká jeden z největších online prodejců počítačových a konzolových her s přesahem i do kamenných prodejen. Své síly spojují obchody Xzone.cz (provozovatel Xzone) a Gameexpress.cz (Expres Stores).

Vzniká tak subjekt, jehož obrat se na tuzemském trhu pohybuje okolo 100 milionů korun ročně (screen z momentálně nejprodávanější hry God of War III Remastered): Xzone loni dosáhl tržeb 64 milionů, ES pak 32 milionů korun. Pro srovnání: největší hráč na trhu JRC Czech v roce 2013 přesáhl v Česku 400 milionů korun.

Xzone a Expres Stores začínaly v roce 2001 jako ryze české rodinné firmy. Xzone má nyní pět kamenných prodejen (Praha, Brno, Ostrava, Hradec Králové a Louny), Expres Stores zase expandoval na Slovensko. Při fúzi Xzone pohltí firmu Expres Stores a výsledný podnik bude mít následující vlastnickou strukturu: Martin Schovanec 30 procent, Jiří Pospíšil 20 procent, Jan Hanuš 20 procent, Bohuslav Schovanec 15 procent a Ladislav Hadač 15 procent.

"Současný stav, kdy na relativně malém českém trhu působí cca 40 specializovaných prodejců, je dlouhodobě neudržitelný a výrazně to sráží kvalitu poskytovaných služeb. Dá se tedy očekávat, že podobná fúze, jako ta naše, nebude poslední," uvedl Martin Schovanec.