reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tlak politiků donutil šéfa Českého rozhlasu Duhana k rezignaci

aktualizováno
13:05, 7. 10. 2015
Rádia Aleš Borovan

Bezvýchodná situace ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana, o které jsme informovali již dříve, má očekávané vyústění. Šéf ČRo neustál silný tlak politiků, který vygradoval v uplynulých týdnech po řadě Duhanových chyb, a sám podal rezignaci k 3. listopadu.

Předešel tak Radu ČRo, která dnes chtěla projednat Duhanovo odvolání. Rada již má rezignaci ředitele rozhlasu k dispozici od úterka 6. října. Duhan se dnešního zasedání Rady ČRo neúčastní ze zdravotních důvodů (papírový důvod rezignace), je v pracovní neschopnosti. Rada rezignaci přijala a vyzvala mediálního manažera, aby do listopadu nečinil v ČRo žádné personální či ekonomické rozhodnutí.

Duhan se dlouhodobě těšil nepřízni předsedy vlády Bohuslava Sobotky, přestože při svém zvolení v roce 2011 byl původně nominantem ČSSD. Rovněž druhá vládní strana ANO si brousila zuby na Duhanovo místo. Zejména poslanec Martin Kolovratník (nestraník za ANO), člen důležitého mediálního Volebního výboru Poslanecké sněmovny, měl s ředitelem ČRo nevyřízené účty. V září 2013 ho Duhan vyprovodil z funkce šéfa pobočky Českého rozhlasu v Pardubicích.

Otázkou je, koho s sebou Duhanův pád strhne s sebou (jeho blízkým spolupracovníkem byla například Zora Karmazín Blümlová) a koho ČSSD a ANO, dva klíčoví hráči ve hře o veřejnoprávní rádio, vyšlou na uvolněnou důležitou pozici.