reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kellnerovci vrazí do optických sítí přes 20 miliard korun

10:54, 29. 10. 2015
Telekomunikace Aleš Borovan

Operátor telekomunikačních sítí Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), kterého ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, se chystá k obří investici.

V následujících sedmi letech chce do výstavby optických pevných sítí a dobudování a posilování kapacity mobilní 4G/LTE sítě vložit 22 miliard korun. Podle zástupců CETIN půjde celá částka ze zdrojů firmy, budovat se budou takzvané sítě nové generace (NGN). "Našim cílem je násobně zrychlit připojení k internetu prostřednictvím pevné sítě," uvedl šéf CETIN Petr Slováček (foto).

CETIN plánuje investice do rozvoje optické přístupové sítě prostřednictvím výstavby FTTc (Fiber To The Cabinet), které umožní zkrátit místní smyčku, takzvanou poslední míli. Miliardy dále půjdou do páteřních optických sítí a posílení kapacity pro narůstající nároky na tok dat. Všechny tyto práce budou probíhat postupně na území celého Česka, CETIN tak nabídne zakázky pro regionální firmy na několik příštích let.

Není tajemstvím, že CETIN si rovněž výrazně brousí zuby na cca 14 miliard korun, které mají jít na výstavbu místního rychlého internetu z eurofondů. Celá věc je však zatím ve stádiu tahanic ministerstva vnitra a ministerstva průmyslu a obchodu o to, kdo bude euromiliardu v Česku rozhazovat.

Kolotočů miliard okolo CETIN je v těchto měsících více. Kellnerova investiční skupina PPF coby majoritní akcionář firmy v červenci 2015 schválila plán na poskytnutí úvěru ve výši až 32,2 miliardy korun majoritnímu vlastníkovi, tedy PPF.