reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Banky do mobilního operátora O2 nalijí miliardy korun

Mobilní operátor O2 (většinový vlastník PPF) konečně dotáhl do konce dohodu o obřím úvěru. Po několika měsících jednání dostane až 12 miliard korun, splatnost je stanovena na 5 let.

Peníze poskytne bankovní konsorcium Komerční banka (rovněž v pozici agenta úvěru), Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, Citibank Europe a Tatra banka.

Firma (na fotce ředitel Tomáš Budník) finance použije za prvé na refinancování současného dluhu - v 4Q 2015 vypršely/vyprší krátkodobě finanční závazky operátora o objemu 4 miliard korun. Celková výše dluhu O2 v polovině roku 2015 činila 7 miliard.

Za druhé peníze z nového úvěru půjdou na všeobecné korporátní účely včetně financování zpětného odkupu akcií, jehož podmínky schválila valná hromada 8. prosince. PPF tehdy kývla na program odkupu maximálně 10 procent akcií, na který firma má vynaložit až 8 miliard korun. Finanční skupina miliardáře Petra Kellnera si tak umetá cestu k možnému prodeji balíku cca 85 procent akcií v O2.