reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmový fond má v prasátku pro producenty stovky milionů korun

12:21, 16. 1. 2016
Televize Film Aleš Borovan

Startuje oblíbený penězovod z kapes daňových poplatníků, jenž lifruje desítky milionů korun (především) šikovným producentům, kteří dokáží do Česka přitáhnout ze zahraničí velké filmové a televizní investice.

Filmový fond má na takzvané filmové pobídky/vratky (vrácení části již vynaložených nákladů) pro letošní rok připraveno 800 milionů korun. To je o 300 milionů více, než bylo původně v kasičce fondu pro tyto účely loni.

Zájemci o peníze mohou své projekty přihlásit k registraci do 3. února. Žádosti bude hodnotit komise pro filmové pobídky na zasedání ve dnech 5. a 8. února. O evidenci a výši pobídek by tak mělo být rozhodnuto do konce března.

Filmové vratky přihrávají producentům a jejich projektům, kteří projdou kulturním testem a registrací, zpátky část již utracených prostředků ve výši 20 a 10 procent z určité kategorie uznatelných nákladů. V uplynulých letech se však vzhledem k převisu poptávky a omezeném objemu financí vyplácelo méně, fakticky pouze cca 7 procent z uznatelných nákladů v daném roce. V loňském roce se v Česku díky pobídkám natáčely zahraniční filmy Underworld 5, The Zookeeper´s Wife nebo Les Visiteurs III.