reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Zisk Economie před úroky, zdaněním a odpisy 10 milionů, celkový výsledek bude minusový

18:23, 1. 2. 2016

Vedení vydavatelského domu Zdeňka Bakaly Economia (na fotce ředitel Roman Latuske) pustilo do světa první číslo, týkající se hospodaření firmy v roce 2015.

Zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) za loňský rok dosáhl kladných 10 milionů korun. O rok dříve tento ukazatel skončil v minusu 33 milionů, v roce 2013 byl EBITDA minus 104 milionů. Přes loňskou pozitivní EBITDA se dá předpokládat, že celkový výsledek mediálního domu za rok  2015 bude opět minusový. Jen v roce 2015 totiž odpisy činily přes 57 milionů, úroky a amortizace zase 69 milionů. Konečné cifry 2015 bude mít Latuskův management v ruce až někdy v květnu 2016.

I přesto se čerstvý výsledek dá pokládat za úspěch na cestě za stabilizací vydavatelské firmy. Zejména v kontextu předchozích hrozivých čísel. V rámci tržeb k tomu přispěl nárůst obratu v oblasti videa a speciálních projektů včetně konferenčního byznysu, rovněž i rozvoj neobsahových on-line produktů. Na straně nákladů se do hospodaření promítly reorganizační efekty předchozího roku a úspory v oblasti provozních nákladů, zejména v nákupu tiskařských a IT služeb.

Economia se loni soustředila na start video portálu Aktuálně.TV, modernizaci homepage Centrum.cz a portálu Aktuálně.cz, inovace týdeníku Respekt a webu Respekt.cz. V letošním roce budou prioritou digitální obsah a služby.