reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Warner Music má v Česku dva prodejce, bude asi ořezávat náklady

11:40, 13. 2. 2013
Hudba Aleš Borovan

Jedna z největších hudebních firem Warner Music (Metallica, Prince, Muse, Red Hot Chili Peppers) má v Česku čerstvě hned dva prodejce své hudby. Ani jeden z nich nenese její jméno. Firma Supraphon od jara 2010 distribuuje a prodává v tuzemských obchodech na základě exkluzivní licenční smlouvy světový repertoár Warner Music na CD a DVD. Druhým prodejcem a zároveň dceřinou firmou se od minulého týdne stala společnost EMI Czech Republic (na fotce její šéf Vladimír Kočandrle).

Ta se pod křídla Warner dostala v rámci nákupu celé britské skupiny Parlophone. Warner Music za akvizici zaplatila 487 milionů liber. Parlophone vydává kupříkladu Coldplay, Blur nebo Kylie Minogue. Nyní se k těmto umělcům přiřadili i Tři sestry, Orlík, Iveta Bartošová, Kabát nebo Robert Křesťan a Druhá tráva.

Supraphon se o osud své licence prozatím nemusí bát. Minimálně do poloviny roku budou probíhat posuzování a schvalování obchodu ze strany Evropské unie. V druhé polovině roku již bude rozhodovat Warner Music, jak se Parlohpone začlení do struktur skupiny. V České republice se dá předpokládat konsolidace a zjednodušení prodejních aktivit. Pro Supraphon by ztráta licence Warner Music byla sice nepříjemná, nikoliv fatální záležitost. Hlavním zdrojem příjmů pro tuto firmu je vydávání českých novinek a prodej titulů z rozsáhlého archivu vážné hudby.

Prodej Parlophone je součástí rozsáhlého procesu rozprodeje obří hudební firmy EMI. Tu v roce 2011 koupila konkurenční Universal Music za 1,9 miliardy dolarů. Publikační větev EMI získala Sony/ATV za 2,2 miliardy dolarů. Evropští regulátoři s transakcí souhlasili za podmínek, že se Universal zbaví části labelů EMI, mezi nimi i Parlophone.