reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Největší obchod s CD Bontonland je po třech letech ztrát opět v zisku

09:32, 29. 4. 2016
Film Hudba Aleš Borovan

Největší řetězec obchodů s hudbou a filmy, společnost Bontonland podnikatele Leška Wronky (foto), v loňském roce dosáhl příznivého výsledku. Po třech letech minusů se mu podařilo skončit v plusu jeden milion korun. Ještě v roce 2013 Wronkova firma prodělala 18 milionů korun.

Provozní zisk za dané období přesáhl 3 miliony korun. Na potěšujícím vývoji se podepsalo několik faktorů. V první řadě  úspora nákladů - Bontonland v roce 2015 zavřel dvě prodejny, v lednu v Praze Letňanech a v březnu v OC Vaňkovka v Brně. Naopak v červnu se řetězec rozrostl o prodejnu v olomouckém OC Šantovka.

V roce 2015 rovněž došlo k očekávanému zvýšeni zájmu zákazníků o produkty s vyšší marží z oblasti merchandisingu a LP. Bontonland tak meziročně zvedl marži z prodeje zboží z 33,92 procenta na 35,18 procenta. Naopak prodeje CD, DVD a Blu-ray nosiče stagnovaly či mírně klesaly (Bontonland ročně prodá něco přes 500 tisíc CD).

Celkové tržby společnosti v roce 2015 meziročně spadly o 18 milionů na 217 milionů korun. V roce 2007, kdy prodeje kulminovaly, tržby vystoupaly až téměř na půl miliardy korun. Loni kromě poklesu zájmu o cédéčka to bylo dáno rovněž zmíněným snížením počtu prodejen. Wronkova firma v současné době provozuje 13 obchodních míst, kromě toho zboží dodává i do knižní sítě Neoluxor.