reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Internetový miliardář Lukačovič zbohatl o další stovky milionů, peníze vrací do firmy

10:47, 18. 5. 2016

Stroj na peníze Iva Lukačoviče Seznam.cz má za sebou další růstový rok. Tržby společnosti v roce 2015 meziročně vyskočily o 9 procent na 3,413 miliardy korun. 

Nejvíce se na růstu podílely příjmy z reklamy ve vyhledávání, tedy z reklamního systému Sklik. Meziročně rostly v absolutní hodnotě o více než 20 procent, především díky rozšiřování možností partnerské sítě, dalšímu zapojování bannerové reklamy spolu s rozšiřováním real time bidding možností PPC reklamního systému Sklik.

Obrat Skliku představuje více jak 40 procent všech reklamních tržeb Seznam.cz. Třicetiprocentní podíl na celkových tržbách mají příjmy z display reklamy (bannery, video a mobilní reklamní formáty). Zbývajících 20 procent tvoří inzerce na oborových serverech jako Sreality.cz, Sauto.cz, Zboží.cz a z katalogu Firmy.cz.

Nezdaněný zisk Seznam.cz se opět přehoupl přes miliardu, když loni dosáhl 1,25 miliardy korun. V roce 2014 to bylo 1,136 miliardy korun, o rok dříve to bylo 0,93 miliardy (všechno čísla před zdaněním). Jinými slovy čistý zisk firmy se za rok 2015 přiblížil miliardě korun. Lukačovič tak zbohatl minimálně o vysoké stovky milionů korun.

Firma odmítla komentovat, zda na jeho konto šla celá miliarda z čistého zisku - majoritní vlastník Lukačovič na počátku letošního ledna získal minoritní podíly společností Tiger Holding Four a Miura International. Jsou tu tedy dvě varianty - celý zisk 2015 již inkasuje pouze Lukačovič, nebo se profit ještě naposledy dělí mezi bývalé spolumajitele.

Každopádně velká část peněz jde zpátky do firmy. "Peníze, které vyděláme, můžeme opět použít na rozvoj a inovace ve firmě. Soustředíme se nejen na rozšiřování nabídky reklamních formátů, ale i na modernizaci technologií. Neustále rozšiřujeme řady programátorů a výzkumníků, abychom mohli inovovat naše služby nejen po stránce produktové, ale i technologické," komentoval šéf Seznam.cz Pavel Zima.