reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nejúspěšnějším hudebním autorem roku 2015 se stal Richard Krajčo

08:54, 3. 6. 2016
Hudba Koncerty Aleš Borovan

Rok 2015 si frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo (foto) může do svého deníčku poznamenat zlatým písmem. Kromě komerčně úspěšné desky Srdcebeat (podle oficiálních statistik IFPI skoro 29 tisíc prodaných kusů) a vyprodaného turné se loni dařilo byznysu i v televizi a v rádiích.

Podle statistik Ochranného svazu autorského (OSA) se Krajčo loni stal nejúspěšnějším skladatelem populární hudby a zároveň i textařem. Ceny OSA jsou udělovány na základě zasílaných čísel od rozhlasových a televizních vysílatelů, provozovatelů hudebních on-line služeb, výrobců a prodejců nosičů nebo pořadatelů koncertů. Jinými slovy, jsou odrazem toho, jakou hudbu hrají rádia a televizní stanice, jaká hudba se prodává na nosičích nebo jaké koncerty jsou nejvíce navštěvovány.

Za rok 2014 byli takto oceněni David Koller (nejúspěšnější skladatel populární hudby) a Robert Kodym (nejúspěšnější textař), oba z kapely Lucie.

Další vybrané výsledky za rok 2015:

  • populární skladba roku - Pohoda, autoři Milan Špalek, Tomáš Krulich (oba Kabát)
  • nejúspěšnější skladatel vážné hudby - Juraj Filas
  • nejúspěšnější nakladatel - Warner Chappell Music
  • nejúspěšnější autor populární hudby v zahraničí - Zdeněk Merta
  • nejúspěšnější autor vážné hudby v zahraničí - Varhan Orchestrovič Bauer
  • nejúspěšnější mladá autorka populární hudby - Miroslava Miškechová

V roce 2015 OSA vyinkasoval celkem 915 milionů korun, v meziročním srovnání o 15 milionů více. Nejvíce peněz pocházelo z televizního vysílání - 210 milionů (meziročně plus 6 milionů). Autorům a nakladatelům bylo rozúčtováno 684 milionů korun (plus 2,5 milionu).