reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Evropská unie nalije desítky milionů eur do fondu pro záruky za kreativní projekty

11:16, 30. 6. 2016
Film Hudba Aleš Borovan

Evropská unie si připravila více než 100 milionů eur, které ve finále poputují bankám a dalším institucím úvěrujícím kulturní a kreativní projekty.

V rámci programu Kreativní Evropa (2014 - 2020) Evropská komise vyčlenila 121 milionů eur na finanční mechanismus pro poskytování záruk úvěrovým institucím, například bankám. Peníze budou soustředěny v záručním fondu, který má pomoci zvýšit počet nabízených půjček kulturním a tvůrčím počinům.

Celkově by měl fond zpřístupnit více než 600 milionů eur ve formě půjček. Otevřen je od letošního roku a úvěroví zprostředkovatelé jej mohou využívat až do roku 2020. Fond bude bankám u každé půjčky ručit za ztráty až do výše 70 procent.

V tuto chvíli není jasné, zda na peníze dosáhnou i například čeští filmoví produkční nebo organizátoři koncertů atd. Momentálně na evropské úrovni probíhá výběr a kontaktování konkrétních bank a finančních institucí, které by byly ochotné se do mechanismu zapojit. Dá se předpokládat, že výběr bude úspěšnější ve větších zemích, které mohou díky bonitnějším trhům nabídnout určitou návratnost kulturních a kreativních projektů.