reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vydavatel Hospodářských novin loni snížil ztrátu o 113 milionů korun

09:25, 4. 7. 2016

Mediální dům Economia (Hospodářské noviny, Ekonom, Aktualne.cz atd.) pod vedením Romana Latuskeho (foto) v roce 2015 skončil ve ztrátě 40,5 milionu korun. O rok dříve přitom prodělek vydavatelství (majitel Zdeněk Bakala) činil 153 milionů korun.

Provozní výsledek se meziročně zlepšil o 71 milionů na minus 52 milionů korun v roce 2015. Podle informací Borovan.cz zlepšení obou těchto ukazatelů souvisí hlavně s rozsáhlými škrty v nákladech v roce 2015 (provoz, lepší obchodní smlouvy atd.). Jak jsme psali již dříve, Economia loni dosáhla kladné EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy, úroky a amortizací) ve výši 10 milionů, o rok dříve to bylo minus 33 milionů a v roce 2013 minus 104 milionů. Kumulativní ztráta firmy od roku 2008, kdy miliardář vydavatele Hospodářských novin koupil, dosáhla téměř 514 milionů korun.

Tržby Economie za loňský rok spadly z 877 milionů na 788 milionů korun, propad tohoto čísla byl očekávaný vzhledem k poklesu celého printového trhu. I přes celkový pokles vydavatelství loni profitovalo z nastartované restrukturalizace, z růstu digitálních příjmů (hlavní díky videu), z pořádání konferencí plus z některých novinek. Klíčovými projekty roku 2015 byl rozjezd videoportálu Aktualne.tv, modernizace homepage Centrum.cz a zpravodajského portálu Aktualne.cz, nový víkendový magazín HN Ego! a inovace týdeníku Respekt a webu Respekt.cz.

Letošní rok odstartoval pro skupinu Economia pozitivně. Obrat se v období leden až květen zvýšil meziročně o 1,9 procenta a EBITDA vzrostla o 4,6 milionu korun. Důvodem je především pokračující rozvoj digitálních i printových titulů mediálního domu.