reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kulaté výročí vrací do hry cimrmanovský byznys

Na blížící se padesáté výročí trvání slavného Divadla Járy Cimrmana (foto; DJC) se připravuje řada showbyznysových hráčů, kteří cítí obchodní příležitost. Stranou nezůstávají ani veřejnoprávní média, která novou vlnu cimrmanovského byznysu fakticky podpoří coby mediální partneři vysíláním řady tematických pořadů.

Lahůdku pro všechny příznivce DJC připravuje především hudební vydavatelství Supraphon. To na trh vyšle exkluzivní Kolekci všech 15 her na 16 LP. Tento soubor vinylů vyjde 7. října 2016 v limitované edici číslovaného nákladu 500 kusů. "Jde o mimořádný počin, a to nejen omezeným počtem vydaných 16 LP boxů, ale i tím, že nahrávky pěti her se dostávají na vinyl vůbec poprvé," uvedla producentka Supraphonu Naďa Dvorská.

Právě Supraphon má s řízením cimrmanovského byznysu dlouholeté zkušenosti. Na konci října předá zástupcům DJC Diamantovou desku Supraphonu za 1,786 milionu (!) doposud prodaných zvukových nosičů. Výrobky s brandem Járy Cimrmana tak jdou evidentně stabilně a dlouhodobě na odbyt - ještě v roce 1991 stejná gramofirma předala Cimrmanům Platinovou desku Supraphonu za 450 tisíc prodaných zvukových nosičů.

Stranou nezůstávají ani knižní firmy. Kupříkladu Nakladatelství Paseka nyní vydává  knihu Půlstoletí s Cimrmanem, která obsahuje i DVD s unikátními sekvencemi.

Na půlstoleté výročí se přichystaly i Česká televize a Český rozhlas. Kavčí hory pustí na obrazovku řadu cimrmanovských pořadů v rámci cyklu Půlstoletí s Cimrmanem: od záznamu divadelní hry Dobytí severního pólu, přes vzpomínkový pořad Cimrmani až po mystifikační film Stopa vede do Liptákova (1969).

ČRo zase 5. září odstartoval celoroční projekt Půlstoletí s Cimrmanem, v jehož rámci DJC zahájí jubilejní 50. sezonu přímo ve vysílání rozhlasu. Součástí projektu jsou i velké seriály: první z nich postupně odhalí zákulisí divadelního souboru před padesátou sezonou, druhý - Zvuková kronika Divadla Járy Cimrmana - se vrací až do 60. let a připomene vznik divadelního souboru i jednotlivých her.