reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Velká PR agentura, bojující s Babišem, ztrácí byznysovou váhu, tuzemské tržby spadly o 14 milionů

11:19, 21. 9. 2016

Jedna z největších PR agentur a hráč politického marketingu Bison & Rose, který je dlouhodobě na kordy s miliardářem a ministrem financí Andrejem Babišem, již druhý rok po sobě snižuje výkon.

Celkové tržby v roce 2015 spadly meziročně o 10 milionů na 100 milionů korun. Z toho 86 milionů (meziročně minus 14 milionů) připadá na Česko. Ještě v roce 2013 obrat společnosti činil 170 milionů korun. Borovan.cz již dříve psal, že Bisonům v roce 2014 spadly tržby o 60 milionů (!) po Babišově nástupu na ministerstvo financí. V daném roce firma přišla například o kontrakt se strategickou státní firmou Čepro, kterou spravuje právě ministerstvo financí.

Naopak čistý zisk B&R za rok 2015 vyskočil z 5 milionů na 14 milionů korun. Navýšení nastalo hlavně díky výnosům z podřízených firem, které loni vyskočily z nuly na 8 milionů korun. Bison & Rose či její vlastníci mají podíly v lobbistické firmě Merit Government Relations, agentuře Communa, další PR agentuře My.cz a v horském hotelu Kladenka nedaleko Pece pod Sněžkou.

Bison & Rose vlastní vlivný zákulisní hráč Miloš Růžička (foto), Olga Bisová, Roman Šmíd a Vladimír Bystrov. Růžička je znám svými úzkými vazbami na Lidový dům a vlivné persony ČSSD, mimo jiné dělá poradce ministrovi vnitra Milanovi Chovancovi. Důležitý je i kontakt na mocného advokáta Radka Pokorného. Jednou z nejsenzačnějších zakázek B&R je práce pro polostátního obra ČEZ. Kromě toho pracuje pro velké firmy jako O2, ČSOB, Asental Group nebo Microsoft.