reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Energetický obr innogy nalije miliony do nového filmu Jana a Zdeňka Svěrákových

14:45, 8. 12. 2016
Film Aleš Borovan

Připravovaný celovečerní film Po strništi bos (foto) úspěšného kreativního tandemu Jana a Zdeňka Svěrákových získal peněžní podporu energetické společnosti innogy (ex-RWE).

Podle informací Borovan.cz by snímek mohl získat něco okolo 3 milionů korun, celkový rozpočet se pohybuje okolo 46 milionů korun. Svěrák rovněž na výrobu filmu získal dotaci od filmového fondu ve výši 7 milionů korun. Chystaný film, který je jakýmsi prequelem Obecné školy, vychází ze stejnojmenné vzpomínkové knihy Zdeňka Svěráka. Hlavní role rodičů dětského hrdiny, malého Edy, si zahrají Tereza Voříšková a Ondřej Vetchý.

V tuto chvíli má štáb produkční společnosti Biograf Jan Svěrák za sebou 48 natáčecích dnů. Film je nyní nahrubo sestříhán do dvouhodinové verze. Cílovým stavem by podle režiséra Jana Svěráka měla být hodina čtyřicet minut. Premiéra je naplánována na 17. srpna 2017.

Pro rok 2017 získaly podporu innogy rovněž trilogie Zahradnictví Jana Hřebejka, Kvarteto Miroslava Krobota, dokument Nechte zpívat Mišíka Jitky Němcové a portrét tanečníka a choreografa Petra Zusky v režii Martina Kubaly. Celkem innogy vloží v příštím roce do české hrané a dokumentární tvorby mezi 15 až 16 miliony korun, spolu s podporou festivalů (Karlovarský festival, Letní filmová škola Uherské Hradiště atd.) a filmové nadace to dělá téměř 28 milionů.

Za dvanáct let trvání programu innogy/RWE investovala do české kinematografii přes 250 milionů korun, z toho 150 milionů připadlo na výrobu filmů.