reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

„Tajná“ firma Křetínského a Tkáče udržela loni tržby nad miliardu korun

12:25, 12. 12. 2016

Pražské a teplické tiskárny Europrint, které nyní nepřímo vlastní skupina miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče (foto), v loňském roce nepatrně zvýšila tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o 2 miliony na 1,051 miliardy korun.

Účetní výsledek skončil v minusu 41 milionů korun oproti prodělku 49 milionů v roce 2014. Provozně je firma vzhledem k desetimilionovým odpisům a vysokým nákladovým úrokům v plusu: EBITDA (zisk před zdaněním, úroky, odpisy a amortizací) za rok 2015 skončil na úrovni 42 milionu korun, o rok dříve to bylo 26 milionů. Firma se zaměřuje především na tisk časopisů, katalogů a knih.

Europrint až do jara 2016 vlastnil miliardář v exilu František Savov, v rámci odprodeje části aktiv vydavatelství Mladá fronta (E15, Betynka, Maminka, Lidé a Země atd.) firma přešla pod Křetínského a Tkáče, kteří rovněž vlastní tiskárny Czech Print Center.

Vzhledem k patáliím s finanční správou (Europrintu byly v půlce roku údajně obstaveny účty kvůli podezření z neplacení DPH, věc se však má týkat dodavatele) byl Europrint raději zaparkován pod krycí byznysový vehikl Jats Plus. Statutární ředitelkou Jats Plus je Helena Svárovská, která dlouhé roky působila v J&T Bance, nyní by měla vést správcovskou firmu J&T Family Office.