reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmoví distributoři zkoušejí vydělávat na online nabídce filmů zdarma

15:11, 6. 1. 2017

V současné záplavě legální digitální nabídky streamovacích služeb a nelegálního šíření přes úložiště si filmoví distributoři našli cestu, jak vydělat peníze na většinou menších filmech, které se již nedají prodat na pay distribučních kanálech.

Drobný, leč vytrvalý proud peněz za zobrazení online reklamy přinášejí YouTube AVOD kanály filmů zdarma. Jeden z nejstarších, Filmy v češtině, který spravuje distribuční společnost Blue Sky Film, v uplynulých týdnech přesáhl 100 tisíc odběratelů (v současné době téměř 103 tisíc). Odstartoval v roce 2014 a doposud jeho knihovna čítá přes 200 titulů s českých dabingem, většinou filmů, které se již nedají prodat jinou cestou.

S YouTube kanálem Filmy v češtině spolupracují i další distributoři, jako například Bohemia Motion Pictures (tituly jako Ďáblova dílna, Irina Palm atd.) nebo Bowline B.V. Mezi nejsledovanější snímky na Filmech v češtině patří například romantický Hříšný tanec nebo fantasy Ghost Rider 2: Duch pomsty (foto).

Vlastní AVOD kanál založil i silný distributor Magic Box/Bioscop (skupina AQS), který nedávno na YouTube otevřel Filmy česky a zadarmo. Nabízí skoro osm desítek filmových titulů jako například Občan Havel, Vaterland nebo Šakalí léta. Do této chvíle nasbíral skoro pět tisíc odběratelů.

Legální AVOD kanály na YouTube navíc distributorům pomáhají v boji s nelegální distribucí. "Správci kanálu Filmy v češtině procházejí pravidelnou certifikací ve spolupráci s Google/YouTube, což Blue Sky Film dovoluje nejen přidávat filmy k volnému sledování, ale také pomáhat ochraně autorských práv za využití YouTube technologie Content ID. Ta napříč platformou vyhledává a blokuje případné ilegální kopie filmů," uvedla Marta Vaněčková z Blue Sky.