reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Antimonopolní úřad napařil Vodafone a O2 flastr ve výši téměř 100 milionů korun

12:42, 9. 1. 2017

Mobilní operátoři Vodafone a O2 Czech Republic (právní nástupce Eurotel Praha) dostali na konci roku 2016 "za protisoutěžní dohody ve smlouvě o propojení sítí" pokutu od antimonopolního úřadu v souhrnné výši přes 99 milionů korun. 

Na Vodafone (na fotce vpravo ředitel Balesh Sharma) z celkové uložené částky přitom připadá 49,579 milionu a na O2 (na fotce vlevo šéf  Tomáš Budník) 49,506 milionu korun. Podle úřadu obě strany (tehdy ještě Eurotel) ve smlouvě o propojení z března 2001 "uzavřely a následně plnily dohody, dle nichž si dohodly realizaci propojení sítí výhradně přímým propojením".

To je podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže kamenem úrazu: "zavřené dohody vylučují možnost, aby uvedené společnosti propojily své sítě kdykoli na základě svého svobodného rozhodnutí tranzitem přes síť třetího subjektu....žádný z účastníků nemá možnost využít alternativní způsob propojení tranzitem prostřednictvím sítě třetí strany, byť by tento způsob byl pro něj a jeho zákazníky výhodnější." Taková dohoda je pak podle úřadu způsobilá "narušit hospodářskou soutěž na trhu provozování veřejných telekomunikačních sítí". Proto ÚOHS plnění uvedených dohod zakázal.

Dle očekávání mobilní operátoři s rozhodnutím a takto vysokým flastrem nesouhlasí. "Jedná se o spor ještě z dob fungování Eurotelu, který se vleče již mnoho let. Jsme přesvědčeni, že jsme žádný správní delikt nespáchali, proto se budeme proti rozhodnutí ÚOHS odvolávat," uvedla mluvčí O2 Lucie Pecháčková. "Rozhodnutí úřadu je nezákonné a Vodafone proti němu podal rozklad. Vodafone v řízení jednoznačně prokázal aktivní užívání nepřímého propojení do sítě O2. Úřadu je také známo, že nepřímé propojení byl Vodafone (respektive Oskar) donucen zrušit v roce 2002 pravomocným rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu," sdělila mluvčí Vodafone Markéta Kuklová.

Původní rozhodnutí v této věci vydal úřad již v roce 2003, pravomocné pak o rok později. Po soudním přezkumu se nyní zabýval věcí opakovaně. "Vzhledem k tomu, že účastníci řízení po celou dobu zakázané dohody dále plnili, byly jim sankce za dlouhodobý delikt přiměřeně zvýšeny," uvedl ÚOHS.