reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmový distributor Bontonfilm loni prodal 1,7 milionu DVD a Blu-ray

13:57, 2. 2. 2017
Film Aleš Borovan

Příznivá ekonomická situace České republiky a dobrá nabídka filmových titulů na trhu se odrazila i na loňském výkonu filmového distributora Bontonfilm (majitel Redbloom Martina Palána). Ten působí v segmentu kinodistribuce, distribuce filmových nosičů a digitálních filmů, audiovizuální produkce a výroby merchandisingu, a to ve více regionech: i na Slovensku, v Maďarsku nebo v Rumunsku.

Bontonfilm v roce 2016 podle vlastních údajů dodal do obchodů celkem 1,9 milionu nosičů, z toho se prodalo 1,7 milionu. V meziročním srovnání se jedná o 4 procentní nárůst. Téměř třetinu prodaných disků tvořily Blu-ray. Nejprodávanějším filmovým titulem firmy se loni stala Doba ledová: Mamutí drcnutí (foto) se 150 tisíci nosiči. Na druhém místě pak skončil Tajný život mazlíčků se 70 tisíci prodaných DVD a Blu-ray.

Pro srovnání: v roce 2015 se nejúspěšnějšího titulu z nabídky Bontonfilm Mimoni prodalo 220 tisíc nosičů. "Loni klesl počet titulů s vysokým objemem prodejů," uvedl Palán. Nejprodávanějším Blu-ray z distribuce Bontonfilm v roce 2016 se stala animovaná adaptace Deadpool se 7 tisíci. V letošním roce Palán očekává vysoké fyzické prodeje pohádky Anděl Páně 2, která se na home entertainment trhu (DVD+Blu-ray) objeví 5. dubna. Firma kromě distribuce nosičů prodává i digitální obsah, v současné době její knihovna čítá na 2 tisíce titulů.

Celkový trh s filmovými nosiči v České republice se pohybuje mezi 750 miliony a jednou miliardou korun (maloobchodní prodeje). Diváci v kinech za uplynulý rok utratili za kinolístky přes 2 miliardy korun (částka včetně DPH a odvody OSA).