reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Odstartovalo TV vysílání v DVB-T2, byznysová příležitost pro televize a výrobce elektroniky

06:53, 2. 3. 2017

Televizní byznys v České republice vstoupil včera do nové fáze - šéf Českých Radiokomunikací (ČRa) Martin Gebauer a Luděk Schneider z ministerstva průmyslu a obchodu zmáčkli symbolické tlačítko a odstartovali druhou generaci digitálního televizního vysílání.

Z vysílačů Cukrák a Praha Žižkov začala vysílat první část přechodové sítě ve standardu DVB - T2, která pokrývá 26 procent obyvatel Česka. Multiplex nyní obsahuje 11 televizí, včetně programů Primy, Óčka, Barrandov Group a TV Šlágr. TV Nova zatím chybí. Do jara 2018 by mělo být pokryto 98 procent obyvatel Česka. Přechodová síť bude vysílat až do roku 2020 souběžně se stávajícími sítěmi DVB - T, pak dojde k vypnutí první generace digitálních sítí.

Celý proces si na straně telekomunikačních operátorů a televizí podle odhadů vyžádá náklady ve výši minimálně jedné miliardy korun. Z toho několik set milionů vynaloží samotné Radiokomunikace. "Očekáváme, že stát nám zaručí budoucnost investice po roce 2020 a že nám část nákladů bude kompenzovat, kupříkladu přídělem sítí," uvedl Gebauer.

Přechod na standard DVB - T2 je však i solidní byznysovou příležitostí pro provozovatele televizí a výrobce elektroniky. Díky přechodu na DVB - T2 se totiž zvýší počet celoplošných vysílacích sítí ze stávajících čtyř na 5 až 6. Každá z nich  pak nabídne cca 7 vysílacích pozic v HD. Tím pádem může dojít k rozšíření nabídky TV celoplošných programů v české terestrice až na cca 40.

Hegemon vysílacího trhu ČRa odhaduje, že díky DVB - T2 by mu byznys z televizního vysílání mohl narůst pouze o cca 20 procent - i vzhledem k vyššímu počtu vysílacích pozic by mělo dojít k určitému snížení ceny za pozici pro televize. Vše ale bud záležet na způsobu rozdělení sítí ze strany státu.

Pravé žně čekají na výrobce televizorů a set top boxů. Diváci si totiž budou muset pořídit nové přístroje se standardem DVB - T2, útraty se odhadují na miliardy korun. Pro lepší orientaci ČRa udělují certifikát "DVB - T2 ověřeno" těm přijímačům, které prokáží, že dokáží fungovat i v novém standardu vysílání.