reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Zdařilý mocenský tah: Česká televize uzavřela novou smlouvu pro odměňování herců

17:17, 24. 3. 2017
Televize Aleš Borovan

Ředitel České televize Petr Dvořák (na fotce uprostřed) pokračuje v sérii kroků, které mu bezpochyby mohou pomoci v nadcházející volbě (staro)nového šéfa Kavčích hor. Finále volby by mělo proběhnout na konci dubna, Dvořák je považován za horkého favorita.

Česká televize pod Dvořákovým vedením uzavřela těsně před závěrečnou částí volby po více než dvouletém vyjednávání  s kolektivním správcem Integram (na fotce vlevo ředitel Jan Simon) novou profesní smlouvu, která nově nastavuje podmínky pro odměňování výkonných umělců. Vyjednávání se účastnila Herecká asociace (na fotce vpravo prezident Jiří Hromada) a další profesní organizace.

Oproti předchozí profesní smlouvě, která vypršela v roce 2014, nová dohoda uvolňuje pravidla pro stanovování modelu odměn, reprízného (u vysílání) a podílových odměn (u vydání na DVD) u jednotlivých typů pořadů. Smlouva nově "akcentuje princip smluvní volnosti či upravuje zvláštní podmínky pro vysílání na ČT:D". Týká se nejen herců, ale i dalších výkonných umělců jako například hudebníků.

Pro Dvořáka je čerstvá profesní smlouva pro herce, hudebníky atd. bezpochyby bod k dobru. Všichni tito umělci dokáží být účinnou lobbistickou silou. Na počátku února 2017 zase ČT na sebe upozornila tím, že uzavřela smlouvu na PR aktivity s vlivnými PR agenturami: Bison&Rose (některé vazby na ČSSD), AMI Communications (někteří její manažeři měli blízko k ODS) a Stance Communications.