reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Economia loni navýšila zisk před zdaněním a odpisy o 30 milionů, ztráta z minulých let klesla k nule

Mediální dům Zdeňka Bakaly Economia (Hospodářské noviny, Respekt, Ihned.cz atd.) v roce 2016 pokračoval ve zlepšování ekonomických ukazatelů. Podle předběžných čísel zisk před zdaněním, úroky, odpisy a amortizací (EBITDA) narostl o 30 milionů na kladných 40 milionů korun.

Ještě v roce 2013 byl stejný ukazatel v minusu 104 milionů korun. Economia měla v uplynulých letech odpisy v intervalu mezi 50 až 60 miliony korun, v roce 2016 to bylo cca 40 milionů. Znamená to, že celkový výsledek vydavatelství za rok 2016 by se měl pohybovat někde na nule nebo v mírné ztrátě v řádu milionů korun.

K výše uvedenému výsledku přispěla zvýšená profitabilita všech hlavních mediálních i nemediálních produktů. Inzertní příjmy jak v digitálním, tak printovém segmentu meziročně narostly o 9 procent. Významný podíl na růstu mají také video, RTB a speciální projekty. Celkové výnosy firmy by se podle kvalifikovaného odhadu Borovan.cz měly pohybovat někde na úrovni 850 milionů korun. Podíl výnosů z digitálních produktů a nemediálních služeb na celkovém obratu dosáhl v roce 2016 55 procent. "Po restrukturalizačním procesu let 2014 a 2015 jsme se loni již plně soustředili na produktový rozvoj," komentoval ředitel Economie Roman Latuske (foto).

Pro letošní rok je naplánován další rozvoj digitálních i printových produktů, speciálních příloh, magazínů a také konferenčního segmentu. Plány počítají s investicemi do rozvoje newsroomu Economie, zejména posílení redakcí a výstavby nového studia pro výrobu videa. Rovněž se budou spouštět nové formáty internetové televize DVTV a další videopořady na Aktuálně.cz.