reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Do české gramofirmy EMI nastoupili noví vlastníci

07:45, 11. 3. 2013
Hudba Aleš Borovan

Českou pobočku globální gramofirmy EMI začali přebírat noví vlastníci. Minoritní podíl 14,3 procenta v EMI Czech Republic (na fotce ředitel Vladimír Kočandrle) přešel z britské firmy Delta Holdings na rovněž britskou Parlophone Label Group Holdco (PLG). Společnost PLG přitom před měsícem koupilo konkurenční vydavatelství Warner Music za 487 milionů liber.

Na nové majitele by měl přejít rovněž majoritní podíl 85,7 procenta české pobočky, který doposud držela londýnská společnost EMI Group Holdings.  

Přeskupování sil na trhu velkých hudebních hráčů souvisí s transakci z roku 2011, kdy Universal Music koupili nahrávací divizi EMI za 1,2 miliardy liber. Regulační orgány EU obchod loni schválily za podmínky, že se Universal zbaví některých společností ze skupiny EMI, kupříkladu PLG.

Nákupem Parlophone získali Warner Music v Česku druhého prodejce svého obsahu. Prvním je od roku 2010 firma Supraphon, která získala práva na distribuci a prodej světového repertoáru Warner na CD a DVD  v tuzemských obchodech na základě exkluzivní licenční smlouvy.