reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

O kmitočty 3,7 GHz budou soupeřit O2, T-Mobile nebo multimilionář Rusňák

14:45, 10. 5. 2017

O účast v aukci kmitočtů v pásmu 3,7 GHz, kterou vyhlásil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), má zájem celkem 7 uchazečů. Souhrnná vyvolávací cena kmitočtových bloků je 145 milionů korun.

Draží se kmitočty pro výstavbu internetové sítě páté generace (5G), která má být podstatně rychlejší než stávající technologie LTE. ČTÚ dává do placu celkem 5 kmitočtových bloků, každý o velikosti 40 MHz. Nový zájemce může získat kmitočtový příděl až 80 MHz, zatímco pro stávající operátory platí spektrální limit 40 MHz.

Kromě velké trojky mobilních operátorů Vodafone Czech Republic, T-Mobile Czech Republic a O2 Czech Republic své štěstí zkusí i další zájemci:

  • PODA. Alternativní telekomunikační operátor v Česku, sídlící v Ostravě. Na trhu působí přes 20 let. Má vlastní optickou síť. Na konci roku 2015 bylo k síti připojeno cca 53 tisíc domácností. Předloňský obrat dosáhl 313 milionů korun.
  • Suntel Net. Podnik ze skupiny DRFG multimilionáře Davida Rusňáka.
  • Nordic Telecom 5G. Firma ze skupiny Nordic Investors, která provozuje mobilního operátora Air Telecom a kterou vlastní Tomáš Otruba a Jan Petřík.
  • Radio Spectrum CZ. Čerstvě založená dcera nadnárodního telekomunikačního hráče Airspan se sídlem v USA.

Zkušební aukce by se měla uskutečnit na počátku června. Zahájení ostré aukční fáze ČTÚ předpokládá 13. června 2017.