reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

První novinová společnost začne kromě novin distribuovat i cigarety

14:37, 30. 5. 2017
Vydavatelství Aleš Borovan

Největší tuzemský distributor periodického tisku, První novinová společnost (PNS), by v dohledné době měl zajímavým způsobem rozšířit sortiment, dodávaný do tisíců prodejních míst.

Podle informací Borovan.cz by během prázdninových týdnů měl odstartovat pilotní projekt, v jehož rámci PNS do vybrané sítě cca 450 obchodních míst začne dodávat kromě periodického tisku i cigarety. To je jeden z nejdůležitějších obchodních artiklů pro tabáky, trafiky atd., mnohdy dělá až 60 procent celkového obratu dané prodejny. Až doposud cigarety a tabákové výrobky do těchto obchodních míst dodávaly specializované distribuce. V těchto týdnech se dohadují první dohody PNS s výrobci cigaret.

Pokud se pilotní projekt osvědčí, měly by se dodávky cigaret rozšířit do přibližně 6500 obchodních míst PNS. Vzhledem k nízkým maržím to obchodně nebude v rámci souhrnných čísel společnosti až tak zajímavé (doplňkové zboží loni udělalo obrat přes 76 milionů korun). Na oplátku ale bude chtít firma od zapojených trafikantů získat elektronické údaje, které by managementu PNS umožnily optimalizovat remitendní procesy (vratky a registrace neprodaných výtisků). Ty jsou nákladově velmi náročné, úspory v této oblasti by se významně promítly do celkového hospodaření PNS.

První novinová společnost v loňském roce utržila 2,98 miliardy korun, v meziročním srovnání o 230 milionů méně. Její hlavní akcionáři jsou zároveň velcí vydavatelé printu: Vltava Labe Media - 35,04 procenta (skupina Penta), Czech News Center - 27,02 procenta (Daniel Křetínský, Patrik Tkáč), Mafra - 26,27 procenta (Andrej Babiš) a Bauer Media - 11,24 procenta (Bauer Media Group).