reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Mediální dům Economia loni navýšil zisk před zdaněním a odpisy na 14 milionů

08:39, 5. 7. 2017

Vydavatelství miliardáře Zdeňka Bakaly Economia (levicové Hospodářské noviny, Respekt, Centrum.cz, Marketing&Media atd.) začalo po dvou letech poklesu konečně navyšovat výkon.

Celkové tržby za rok 2016 vyrostly o 27 milionů na 845 milionů korun. Podíl výnosů z digitálních produktů a nemediálních služeb na celkovém obratu přitom dosáhl cca 51 procent. Tržby za volný prodej a předplatné časopisů meziročně klesly o 15 milionů na 182 milionů korun. Naopak příjmy z prodeje inzertního prostoru loni vyskočily o 35 milionů na 623 milionů (inzerce u digitálního obsahu narostla o 20 procent).

Účetní výsledek skončil ve ztrátě 20 milionů, o rok dříve prodělek dosáhl 41 milionů korun. Ve skutečnosti mediální dům vzhledem k vysokým odpisům provozně generuje plusová čísla. Loni byly odpisy na úrovni 25 milionů, zisk před zdaněním, odpisy, amortizací a úroky (EBITDA) tak přesáhl 14 milionů korun. Je to méně, než na jaře ukazovala předběžná numera. V roce 2015 odpisy přesáhly 50 milionů, kladný EBITDA převýšil 9 milionů. Naopak v roce 2014 výsledek před zdaněním, odpisy atd. spadl do ztráty obří 100 milionů.

Management pod vedením ředitele Romana Latuskeho (foto) se v uplynulém roce zaměřil na další rozvoj stávajících tiskových a online médií (nová podoba Proč ne?!, rozvoj digitálního předplatného, redesign Ekonomu, nový web MaM.cz atd.). Byla spuštěna nová služba Bezšanonu.cz.