reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tržní kapitalizace majitele Novy spadla pod 300 milionů dolarů

15:00, 4. 4. 2013
Televize Aleš Borovan

Agónie bermudské mediální skupiny CME (skupina Nova, na fotce prezident Adrian Sarbu) dosáhla nového vrcholu. Tržní kapitalizace firmy podle včerejších údajů z newyorské burzy spadla pod 300 milionů dolarů. Akcie CME se dnes v New Yorku prodávaly něco pod čtyři dolary za kus, analogicky na pražské burze cena spadla již pod 80 korun za akcii.

Jen pro připomenutí: při vstupu na pražskou burzu v roce 2005 se akcie CME prodávaly za 1200 korun.

Hlavním problémem CME jsou obří dluhy - na konci roku činily skoro 1,08 miliardy dolarů. Firma již několikrát prodloužila splatnost velké části dluhopisů. Zatímco v roce 2014 nebude muset vyplácet žádné držitele těchto instrumentů, do konce roku 2015 vyprší splatnost dluhopisů za 261 milionů dolarů. O rok později to bude dokonce 631 milionů dolarů.

Firmě rovněž ani neprospívají každoroční obří ztráty. Loni CME skončila v minusu 546 milionů dolarů,o rok dříve ztráta dosáhla 180 milionů dolarů.

Jednou z mála možností, jak se dostat z této šlamastyky, je chystaný majoritní vstup zábavního obra Time Warner. Ten v současné době drží 49,9 procenta firmy. Opce na navýšení podílu by podle zdrojů Borovan.cz měla vypršet na konci května.