reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Řetězec multikin Cinema City přefinancoval stamiliónové dluhy

17:37, 26. 4. 2013
Film Aleš Borovan

Česká pobočka evropsko-izraelského řetězce multikin Cinema City se stala součástí rozsáhlé operace na přefinancování dluhů. Dosavadní lokální úvěr u České spořitelny až ve výši 235 milionů korun byl podle všeho splacen a nahrazen obřími nadregionálními úvěry až ve výši 306 milionů eur (v přepočtu cca 7,65 miliardy korun) a 467 milionů polských zlotých (2,89 miliardy korun).

Úvěry byly podle všeho poskytnuty mateřským firmám Cinema City Holding a Cinema City International. Česká Cinema City Czech tak již není v zástavě u Spořitelny (zástavní právo vzniklo v souvislosti s úvěrem pro společnost Kino 2005, kterou CC pohltila), ale v současné době u zástavního věřitele ING Bank. Dalšími členy úvěrového konsorcia jsou HSBC Bank Plc, Bank Zachodni WBK, ING Bank Slaski a "některé další strany".

Jedním z možných vysvětlení této rozsáhlé finanční operace je prodej Cinema City do ruk nového vlastníka. Tento model se u akvizic občas používá: kupec se dohodne s prodejcem na ceně, úvěr v podobné výši pak poskytne banka prodávané společnosti. Úvěr ve výši prodejní ceny splácí nový majitel. Na nákupech v globálním kinoprůmyslu je například čínský investiční fond Dalian Wanda Group, který loni za 2,6 miliardy dolarů nakoupil americký řetězec kin AMC Entertainment Holdings.

Cinema City ovládá již několik desítek let zakladatelská rodina Greidingerů. V současné době mezinárodní síť CC provozuje 98 multiplexů v sedmi zemích: Izraeli, Rumunsku, Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Česku a na Slovensku.