reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nova bude koprodukovat „bratry Mašíny“, projekt financují i soukromé osoby

07:05, 4. 7. 2013
Televize Film Aleš Borovan

Jednomu z nejočekávanějších filmů příštího roku, Zatím dobrý režiséra Tomáše Mašína (foto, 3 sezóny v pekle), se začínají rýsovat kofinancující partneři.

Na snímku se bude podílet společnost CET 21 (televize Nova), která si podrží vysílací práva. Distribuční filmová práva získala již dříve sesterská firma Bontonfilm (obě společnosti bermudská skupina CME). Producenti Zatím dobrý ze společnosti Film United jednali rovněž s Českou televizí, k dohodě však nedošlo.

Obě strany přitom důvody vysvětlují odlišně. Podle zástupců ČT se tvůrci údajně soustředili jen na "akční stránku příběhu" a opomenuli historický kontext. "To je absolutní blbost. Česká televize nám sdělila, že nebude dělat žádná kontroverzní témata. CME se naopak kontroverze nebála a ocenila, že se nejedná pouze o adrenalinový příběh," uvedl producent Rick McCallum (mimo jiné Star Wars). Zatím dobrý vypráví příběh protikomunistické odbojové skupiny bratrů Mašínů a jejího útěku na Západ.

Celkový rozpočet filmu se pohybuje okolo 90 milionů korun. Na financování se kromě Fondu kinematografie podílí například lotyšská strana. Podle Mašína do projektu vkládá peníze i skupina soukromých osob. "Nejedná se o žádné miliardáře, spíše střední třída typu právníci, podnikatelé. Jsou to vlastenci, kteří jsou rádi, že takový film v Česku vzniká," řekl Mašín.

Natáčení by mělo odstartovat na podzim v Lotyšsku, druhá část výroby proběhne v březnu až květnu 2014. V tuto chvíli je dokončen casting na většinu hlavních postav, včetně Ctirada a Josefa Mašínů. Majora StB Boháče zahraje švédský herec Krister Henriksson. Premiéra by měla proběhnout v roce 2014, přesné datum zatím není stanoveno.