reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmový fond se otevře za několik dní, začne hra o 132 milionů

07:00, 27. 8. 2013
Televize Film Aleš Borovan

Stresující čekání českých filmařů se blíží ke konci, filmový fond (FF) by za několik desítek hodin měl vyhlásit takzvané výzvy a začít přijímat první žádosti o podporu.

Poslední nutnou formalitou, která stojí v cestě, je souhlas vlády se statutem fondu. Ten je jakýmsi prováděcím předpisem zákona o audiovizi a určuje vnitřní organizaci fondu, rozdělování peněz, uznatelnost nákladů, vyhlašování výzev atd. Statut půjde na jednání vlády ve středu 28. srpna. V případě schválení se fond "otevře" v úterý 3. září.

Ve hře je 132 milionů, které rada fondu hodlá letos rozdělit mezi nové projekty. Na příděl tak třeba čeká nový film Jana Svěráka (foto) Tři bratři, Krasoplavci Vladimíra Morávka nebo Teorie tygra Radka Bajgara. První rozhodnutí fondu o dotacích by mohla padnout ještě letos.

Základním zdrojem financí fondu jsou dvě procenta z reklamních příjmů komerčních televizí Nova, Prima a TV Barrandov, která by každoročně měla přinést okolo 150 milionů korun. Od začátku roku 2013 FF dostává jedno procento ze vstupného v kinech. Platí se čtvrtletně, doposud do fondu z kinovstupenek přišlo něco přes šest milionů. Několik milionů fond dostává i z prodeje starších českých filmů z let 1965 až 1991 (obchodník Ateliéry Bonton Zlín, platí pololetně).

Od příštího roku začnou platit i provozovatelé převzatého vysílání (jedno procento z předplatného), tedy kabelové a satelitní platformy. Od roku 2017 budou internetoví majitelé audiovizuálních služeb na vyžádání jako třeba Seznam.cz nebo CET 21 platit půl procenta z ceny.