reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Obří gramofirma Warner Music se vrací na český trh

12:58, 6. 9. 2013
Hudba Aleš Borovan

Na českém hudebním trhu obnoví svou činnost české samostatné zastoupení jedné ze tří největších hudebních firem na světě, Warner Music.

Ta z Česka odešla v roce 2010, když její pobočka zanikla. Hudbu Warner bude od října vydávat obnovená firma Warner Music Czech Republic, bývalá EMI Czech Republic a nyní Parlophone. Tu povede, stejně jako doposud, hudební manažer Vladimír Kočandrle. Zahraniční katalog Warner Music na českém trhu od dubna 2010 prodával v licenci konkurenční Supraphon, tato licence však zaniká. Pod křídla Warner Music rovněž přechází domácí repertoár někdejší EMI CR (Tři sestry, Kabát, Visací Zámek, Iveta Bartošová), české novinky budou vycházet pod obnovenou tradiční značkou Monitor Records.

Světová Warner Music významně posílila, když na počátku roku od zanikající EMI (koupil ji Universal Music) odkoupila firmu Parlophone za 487 milionů liber. Pod jednou střechou se tak ocitli Iron Maiden, Led Zeppelin, Green Day (foto), Coldplay, James Blunt, David Guetta, plus archivy Pink Floyd a Erica Claptona.

"Prioritou společnosti ale není jen mezinárodní pop a rock. Jednou z páteří nové, podstatně posílené Warner Music, je také rozvoj klasické hudby. Značky Warner Classics a Erato jsou dnes obohaceny nejen o kompletní katalogy EMI Classics a Virgin Classics, ale také o kreativní týmy těchto značek a tím i o ambiciózní nahrávací plány do budoucna," uvedl Kočandrle. To není dobrá zpráva pro Supraphon, která vlastní rozsáhlý katalog klasické hudby a je v Česku na tomto trhu dominantním hráčem.