reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Grand Theft Auto V přinese v Česku desetitisícové prodeje

11:55, 16. 9. 2013

Největší letošní byznys v herním průmyslu je tu. Na pultech obchodů se od úterý 17. září objeví konzolová hra Grand Theft Auto V (GTA V) vydavatele Rockstar Games.

Český distributor, společnost Cenega Czech (ruská skupina 1C Europe), na základě objednávek od obchodníků a zájmu fanoušků očekává, že jen za první týden se prodá 20 tisíc kusů hry. Další desetitisíce budou následovat v podzimních měsících, které jsou vzhledem k Vánocům nejlukrativnějším obdobím pro herní průmysl. "Bude to nejprodávanější hra letos," uvedl Chalid Himmat z Cenegy.

Největší síť obchodů s počítačovými hrami JRC stanovil pro titul maloobchodní cenu 1449 korun. Jen první týden prodeje by tak mohl přinést maloobchodní tržby ve výši skoro 30 milionů korun. Další miliony hráči utratí za hru na šedém trhu, kde se prodává zboží ze zahraničí mimo oficiální distribuci. Jeho objem se odhaduje na 30 procent oficiálních prodejů. 

Předpokládané vysoké prodeje GTA V jsou výborným výkonem vzhledem k tomu, že Rockstar Games rozhodl o distribuci pouze pro herní konzole PlayStation 3 (Sony) a Xbox 360 (Microsoft). Pokud by hra směřovala i na PC, prodej by se zvýšil o další tisíce kusů. Pro srovnání: superúspěšná Mafia, která se prodávala jak pro konzole, tak i pro PC, za první den zaznamenala v Česku odbyt 15 tisíc kusů.

Grand Theft Auto V je označována jako nejdražší hra v historii herního průmyslu. Její vývoj zabral čtyři roky práce cca 250 lidí. Celkové náklady se podle deníku The Scotsman vyšplhaly až na 260 milionů dolarů (vývoj plus marketing). Všech předchozích titulů série (osm standardních titulů plus čtyři rozšířené) se od roku 1998 do prosince 2012 prodalo na 125 milionů kusů.