reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Staré filmy Formana nebo Menzela bude prodávat Národní filmový archiv

15:34, 9. 12. 2013

Novým obchodníkem rozsáhlého souboru starých československých a českých filmů se od ledna 2014 stane Národní filmový archiv (NFA).

V současné době je připravena příslušná smlouva mezi NFA a filmovým fondem, která by měla být podepsána v řádu několika dní. A to i přes nelibost ministra kultury v demisi Jiřího Balvína. Dosavadním obchodníkem balíku 1500 filmů od roku 1965 až 1991, do kterého mimo jiné patří slavné snímky Jiřího Menzela, Miloše Formana (foto), Marie Poledňákové, Vojtěcha Jasného nebo Václava Vorlíčka, byly Ateliéry Bonton Zlín (ABZ, majitelé Miloš Petana a Zdeněk Kozák). Ty si braly za prodej filmových licencí fee ve výši 15 procent.

NFA získá prodej filmového archivu na základě takzvaného postoupení licencí, prodej by neměl mít časové omezení. Šéf NFA Michal Bregant již v instituci vybudoval příslušné obchodní oddělení. Současně do NFA přechází zkušená pracovnice Věra Viceníková, která měla v ABZ na starosti administraci tuzemských filmových licencí.

V letech 2006 až 2011 filmový fond (tehdy Státní fond na podporu a rozvoj českého kinematografie) získal z prodeje archivních filmů více než 700 milionů korun. ABZ za období 2006 až 2010 získaly souhrnné fee ve výši 157 milionů (včetně DPH).