reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Velké filmové festivaly letos nasypaly do služeb skoro 200 milionů

16:39, 10. 12. 2012
Film Aleš Borovan

Velké filmové festivaly a jejich návštěvníci v Česku letos utratili za služby skoro 200 milionů korun. Vyplývá to ze studií ekonomických dopadů, které si jednotlivé akce kvůli žádostem o podporu nechávají zpracovat. Největší díl této cifry, přes 140 milionů korun, připadá na mezinárodní festival v Karlových Varech (na fotce prezident festivalu Jiří Bartoška).

Návštěvníci karlovarského festivalu za ubytování, stravování a doprovodný program utratí 75 milionů. Společnost Film Servis Festival Karlovy Vary zaplatila místním firmám 51 milionů korun (ubytovaní, pronájmy nebytových prostor, dopravní služby, bezpečnostní agenturu, catering atd.). Zbytek ze 140 milionů připadá na útraty partnerů festivalu v Karlových Varech.

Rovněž pořadatelé Letní filmové školy Uherské Hradiště vyčíslili souhrnnou útratu za služby ze strany návštěvníků na přibližně 22 milionů korun. "Díky akci byly státu odvedeny čtyři miliony na dani z přidané hodnoty, 1,4 milionu korun v podobě daní z příjmů fyzických a právnických osob a dalších dva miliony na sociální a zdravotní pojištění. Celkem tedy veřejné rozpočty získaly 7,5 milionu korun," vypočítávají organizátoři z Asociace českých filmových klubů.

Tyto ekonomické studio slouží jako argument pro získání podpory z veřejných rozpočtů. Kupříkladu karlovarský festival kryje roční rozpočet ve výši cca 125 milionů korun z 30 procent z příspěvků ministerstva kultury, karlovarského kraje a Karlových Varů.