reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Britský Cineworld přebírá kinobyznys řetězce multiplexů Cinema City

13:08, 10. 1. 2014
Film Aleš Borovan

Je to jedna z největších transakcí v evropském kinobyznysu za poslední roky. Britský řetězec Cineworld, zalistovaný na londýnské burze, přebírá kinobyznys Cinema City International (CCI), včetně provozů v České republice.

Na evropském kontinentu tak vzniká druhý největší řetězec s dvěma stovkami multikin a 1850 plně digitalizovanými kinosály. Objem transakce byl stanoven na 503 milionů britských liber (cca 16,7 miliardy korun). Z toho 272 milionů liber bude zaplaceno v hotovosti, mateřská Cinema City (CC), vlastněná izraelskou rodinou Greidingerů, pak dostane 24,9 procenta v rozšířeném Cineworldu. Součástí transakce je i splacení všech dluhů kin Cinema City ve výši 130 milionů eur.

CC si naopak nechá realitní byznys, který představuje vlastnictví některých budov, ve kterých je umístěno kino CCI. V Česku to platí pro objekt, ve kterém se nachází pražský multiplex Galaxie. Obchod by měla ještě schválit mimořádná valná hromada CCI v únoru, samotná fúze by měla být dokončena v následujících měsících.

Pro rodinu Greidingerů, kteří značku CC vybudovali, uvedená transakce vůbec neznamená odchod z kinobyznysu. Naopak. Čtvrtinový podíl z nich dělá jedny z největších akcionářů nového Cineworldu (zbytek drží finanční instituce jako třeba Blackstone Group), navíc v něm získají klíčové funkce. Moshe Greidinger se stane výkonným ředitelem, Israel Greidinger bude provozním ředitelem plus si oba podrží pozici ve výboru ředitelů CCI. Cineworld v roce 2012 prodal 48 milionů lístků a vytvořil čistý zisk ve výši 27,5 milionu liber.

Cinema City v Česku (největší tuzemský řetězec) provozuje 13 multiplexů, z toho šest v Praze. To představuje celkem 111 kinosálů. Největší konkurenci je řetězec CineStar s 12 multikiny. Celkem je v České republice 28 multikin s obratem přes miliardu korun.