reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Mediální magnát Zach kupuje skupinu rádií

15:59, 11. 12. 2012
Televize Rádia Aleš Borovan

Spolumajitel Primy Ivan Zach v těchto dnech podle důvěryhodných zdrojů Borovan.cz kupuje jednoho z největších rádiových hráčů, společnost Radio Investments (RI). Tu doposud ovládali podnikatelé Denis O’Brien (85 procent), Pavel Ťahan (7,5 procenta) a Radovan Vaškovič (7,5 procenta). Transakce doposud čeká na schválení antimonopolním úřadem. Její objem se počítá na desítky milionů korun, jen pro ilustraci: na podzim 2010 stálo 20 procent RI asi 32 milionů korun. 

Zach již provozuje prodělečnou síť rádií Hey, která vlastní spolu s dalším mediálním podnikatelem Radimem Pařízkem. Nyní k nim přičlení mediální agentury a síť rádií Kiss, Radio Country, Radio Spin, Radio 1 a rádio Beat. Nová rádia budou začleněna do nově vznikajících Zachových firem Radio Alfa a Radio Beta. Ty bude bezprostředně vlastnit společnost Radio United.

Čistě firma Radio Investments skončila v loňském roce v zisku 15 milionů korun (meziroční nárůst o 2,3 milionu), tržby si udržely stabilních 32 milionů. Pod tuto matku však spadá množství firem (licenčních společností a mediálních agentur), které příslušejí k jednotlivým rádiím. Objem tržeb celé skupiny se tak podle odhadu Borovan.cz pohybuje okolo 300 milionů korun,