reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Brutalita! Nově Group loni spadly tržby o více než 1,5 miliardy

15:38, 28. 2. 2014

Na Černé jaro 2013 budou (tehdy) odpovědní manažeři Novy a CME ještě po letech vzpomínat s mrazením v zádech.

Podle údajů mateřské bermudské firmy se tržby Nova Group za loňský rok propadly o 86 milionů dolarů na 192 milionů dolarů. V přepočtu podle Singerova kurzu z konce roku to znamená, že se komerční televizi "vypařilo" přes 1,7 miliardy korun. OIBDA (provozní zisk před zdaněním, amortizací a odpisy) se propadl do minusu 11,3 milionu dolarů oproti plusu 106,3 milionu dolarů v roce 2012.

Takovou hrůzu stanice, kterou po většinu loňského roku řídili Adrian Sarbu a Jan Andruško (foto), ve své historii nepamatuje. Hlavní díl na padajících číslech nese nedomyšlená obchodní politika pro rok 2013, která zdražila reklamu a odbourala agenturní bonusy.

Podobně dopadly i výsledky CME: tržby se propadly o 81 milionů na 691 milionů dolarů, OIBDA spadl do minusu 46,5 milionu dolarů (o rok dříve plus 125 milionů dolarů). Ke stabilizaci financí rozhodl faktický vlastník, zábavní obr Time Warner, na základě rámcové dohody se CME nalít do firmy v průběhu následujících měsíců 545 milionů dolarů (skoro 10,9 miliard korun). Peníze by měly být použity k refinancování dluhopisů splatných v roce 2016 a rovněž pro "obecné skupinové účely". Současné čisté zadlužení CME je na hladině 873 milionů dolarů.

Zástupci CME současně přiznávají, že pokud tyto operace nevyjdou, budou muset sáhnout k dalšímu dluhovému financování nebo rozprodeji aktiv. Zlověstně pro akcionáře zní oficiální přiznání společnosti: "Pokud tato opatření nebudou úspěšná a nebudeme schopni oddálit platby některým našim hlavním dodavatelům, v polovině roku 2014 nebudeme mít dostatečnou likviditu, abychom i nadále financovali naši činnost."