reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Ohrožený projekt Poslední z Aporveru hledá pomoc u filmového fondu

13:32, 25. 3. 2014
Televize Film Aleš Borovan

Několikrát odkládaný a stále nedokončený filmový projekt Poslední z Aporveru (foto) se dostal do kritické fáze - z několika stran hrozí producentům z Actor´s Runway Agency (ARA) insolvence.

Insolvenční návrh by mohla podat například společnost ČSOB Factoring, která zajišťovala průběžný cash flow a která ARA vypověděla smlouvu. Další hráč, který zvažuje odstoupení od projektu, je filmový distributor Bontonfilm (skupina CME), který ztrácí trpělivost s dvouletým zpožděním filmu. Rovněž Bontonfilm bude chtít po případném odstoupení vrátit peníze, vložené do Poslední z Aporveru.

Celkový rozpočet trikového fantasy filmu je cca 240 milionů korun, z toho 80 milionů připadá na věcná plnění. Podle producentů Tomáše Krejčího (rovněž režisér) a Jiřího Košťála již bylo proinvestováno cca 80 procent prostředků (skoro 200 milionů). Na dokončení potřebují cca 20 milionů korun. O část této sumy se Krejčí s Košťálem se nyní rozhodli požádat filmový fond - konkrétně o 7,2 milionů plus doplacení jednoho milionu z účelové dotace 10 milionů, která byla projektu udělena fondem již v roce 2009.

Jenomže v současné době na fondu nepanuje vůči Poslední z Aporveru kvůli neustálému protahování výroby filmu právě nejpřívětivější nálada. V polovině roku 2013 radní fondu odmítli prodloužit lhůtu pro prodloužení projektu, na podzim pak producentům zamítli navýšení podpory.

Krejčí s Košťálem průtahy s dokončením filmu dávají za vinu slovenskému koproducentovi Markovi Veselickému ze společnosti Farbyka. Ten měl podle nich do projektu vložit cca 15 milionů korun (přes 586 tisíc eur). Dosud od něj dle vlastního tvrzení obdrželi necelých osm milionů korun. Kvůli zbývající částce ve výši 7,2 milionu korun byl na jaře 2013 uzavřen dodatek ke koprodukční smlouvě, který stanovil splátkový kalendář s termíny v roce 2013. Ten podle Krejčího Veselický nedodržel. Actor´s Runway Agency se proto stejnou sumu snaží získat od filmového fondu.

Podpora filmu však klesá i ze strany dalších partnerů. Koproducent Česká televize oznámila již na podzim 2012, že odstupuje od spolupráce. Tím ARA přišel přibližně o 7,1 milionu korun (Kavčí hory do filmu doposud vložily cca 17 milionů korun včetně věcného plnění). Ve věci nyní probíhá soudní spor.

Jednou z mála pozitivních zpráv pro producenty v poslední době se stal čerstvý příslib spolupráce ze strany rakousko-australské distribuční společnosti EastWest, která má zájem stát se prodejním agentem filmu ve světě. EastWest by mohla zafinancovat dokončení druhé poloviny filmu. Pokud by se ARA podařilo sehnat zbývající prostředky, nový termín premiéry by se podle producentů posunul na říjen 2015.